James Clavell, SHOGUN

In urma cu zece ani  un prieten, afland ca sunt pasionata de lectura, m-a intrebat daca am citit Shogun deoarece i se parea o carte voluminoasa si probabil, credea ca acest roman o sa-mi confirme pasiunea . Eram in liceu si nu il citisem inca pe James Clavell. Am asteptat chiar si sa termin facultatea pana ca intr-o zi, sa-l primesc cadou de ziua mea, sa-l asez frumos in biblioteca si sa astept inca trei ani. Cred ca aceasta asteptare a meritat. Cred ca fiecare carte isi are varsta ei, altfel poate ni se pare plictisitoare si o abandonam definitiv. Si povestile din copilarile acum au alt inteles mai profund, mai complex.

Romanul incepe cu naufragiul navei comerciale Erasmus pe teritoriul Japoniei. Capitanul acesteia, englezul John Blackthorne, impreuna cu echipajul olandez sunt luati prizonieri de catre Kasigi Omi-san pana la sosirea unchiului sau, marele daimyo, Yabu-sama. In prezenta acestuia din urma, capitanul Blackthorne este supus unui interogatoriu prin mijlocirea unui preot iezuit. Deoarece olandezii si englezii se aflau in conflict cu portughezii si spaniolii, Blackthorne rupe crucifixul preotului si in calca in picioare pentru a-l face pe Yabu sa inteleaga starea de conflict care exista intre cei doi si pentru a pune la indoiala traducerea portughezului. Sfatuit de nepotul sau, Yabu ii face cadou echipajul, corabia si captura de pe aceasta stapanului sau, seful Consiliului Regentilor, Toranaga-sama. Condusi de generalul Hiromatsu-sama la castelul de la Osaka unde are loc un consiliu al regentilor, Yabu si capitanul Blackthorne sunt adusi in fata lui Toranaga. Aici capitanul, sub numele de Anjin-san(capitan in japoneza-deoarece japonezii nu reuseau sa-i pronunte numele) este interogat prin intermediul parintelui Alvito, un portughez erudit. Anjin-san incepe sa-i prezinte lui Toranaga harta noii lumi, asa cum aceasta a fost impartita intre portughezi si spanioli. Anjin este acuzat de piraterie si aruncat in temnita unde cunoaste un calugar franciscan care ii ofera informatii despre stilul de viata al japonezilor, il invata chiar si unele cuvinte in aceasta limba si totodata ii povesteste despre Corabia Neagra a portughezilor, nava care intermedia comertul dintre chinezi si japonezi.

Scos afara din temnita de catre principalul rival al lui Toranaga, Ishido, este capturat din mainile acestuia si readus in fata lui Toranaga. Prin intermediul doamnei Mariko, samurai convertit la religia catolica, Toranaga afla mai multe despre aceasta impartire a lumii sub obladuirea Papei si ajunge la concluzia ca Anjin-san ii este un om trebuincios, care il poate ajuta sa isi invinga rivalii pentru a dobandi titlul de shogun, sens in care ii confera lui Anjin titlul de hatsumoto,ii permite sa aiba samurai si il improprietareste cu unele teritorii. Toranaga este acuzat de membri Consiliului Regentilor de tradare si obligat sa isi faca seppuku. Cu ajutorul lui Anjin-san si al lui Mariko, reuseste sa evadeze de la castel. Sub conducerea lui Anjin-san pregateste un regiment specializat in instruirea armelor de foc.

Anjin traieste o frumoasa poveste de dragoste cu Mariko si ii cere conducatorului sau sa ii permita sa o ia pe aceasta de sotie. Toranaga ii porunceste lui Mariko sa divorteze de sotul ei (in Japonia femeile aveau dreptul de a cere divortul) dupa ce se va inapoia de la Osaka unde primeste misiunea de a elibera prizonierii lui Ishido. Acolo, are loc un asediu in urma caruia Mariko isi face seppuku pentru a nu ajunge pe mana dusmanilor si moare in bratele barbatului iubit, Anjin-san.Erasmus se mistuie in urma unui incendiu, iar Anjin devinde obsedat de constuierea unei noi corabii sub protectia stapanului sau Toranaga. Dar Toranaga il pretuieste pe Anjin si planuieste sa nu-l lase niciodata sa se intoarca pe pamanturile natale, deoarece aceasta este karma lui sa ramana pentru totdeauna in Japonia, asa cum karma lui Mariko a fost sa moara acoperita de glorie, iar a lui Toranaga e sa ajunga shogun sens in care il invinge pe Ishido in batalia de la Sekigahara.

Romanul a fost ecranizat in 1980, iar rolul capitanului Blackthorne a fost jucat de actorul Richard Chamberlain.

Citate:

„Rangul de shogun era cel mai inalt la care putea tinti un muritor in Japonia. Sa fii shogun insemna sa fii supremul dictator militar. Numai un singur daimyo putea la un oment dat sa se bucure de acest titlu. Iar acest titlu nu putea fi conferit decat de Inaltimea Sa imperiala, divinul Fiu al Cerului, care traia in desavarsita izolare, impreuna cu familia imperiala, la Kyoto.

Odata cu titlul de shogun, cel in cauza dobandea puterea absoluta, sigiliul imperial si puteri imperiale. Shogunul domnea in numele imparatului. Intreaga putere provenea de la imparat, singurul descendent direct din zei. Drept urmare orice daimyo care se impotrivea shogunului se trezea in situatia de razvratit impotriva tronului, era inlaturat de indata si isi pierdea domeniile.”

„Noi avem o vorba care spune ca nu totul se masoara cu timpul, ca timpul poate fi cand ca un ger, cand ca un trasnet, cand ca o lacrima, ca un asediu, un uragan sau un apus de soare, si uneori chiar ca o stanca.”

„Rabdarea e si ea o dovada de disciplina si are nevoie de exercitiu ca sa fie deprinsa ca lumea.”

„Ziua si noaptea erau impartite in sase perioade egale. Ziua incepea cu Rastimpul Iepurelui, de la cinci la sapte, apoi ziua continua cu cel al Dragonului, de la sapte la noua. Urmau la rand apoi rastimpurile Sarpelui, Calului, Tapului, Maimutei, Cocosului, Cainelui, Vierului, Sobolanului, Boului si sirul lor se incheia cu Rastimpul Tigrului, intre trei si cinci dimineata.”

„Un conducator trebuie sa-si intreaca vasalii in toate, in toate chipurile. Si un conducator e nevoit sa faca multe lucruri care sunt foarte grele.”

„dainuia pretutindeni oboceiul ca dusmanul tau sa fie taman atunci mai plin de politete cand pune sau a pus deja la cale sa te ucida.”

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s