Mihail Drumes, CAZUL MAGHERU

Aceasta carte conform listei pe care am publicat-o in primul post trebuia citita abia peste ceva vreme, dar am fost in acest week-end la targul de carte Gaudeamus si am achizitionat-o si nu m-am putut abtine sa nu o citesc. Citisem, in urma cu aproximativ un an, Invitatia la vals si Elevul Dima dintr-a saptea si inca de atunci mi-am dorit sa citesc tot ce a publicat Drumes.

Cazul Magheru prezinta lupta interioara a lui Ilarie Magheru,de profesie doctor, care nutreste o iubire mare fata de semenii sai, iubire care il impinge, aparent, sa comita o crima si o talharie. Motivul pentru acesta abominabila crima il constituie lipsa banilor necesari in vederea definitivarii studiilor in India, unde vrea sa aprofundeze psihicul uman pentru a obine un minim de durere. Aflat in drum spre nunta surorii sale Mariana, afla intamplator ca unul dintre colegii de compartiment detine o suma importanta de bani (500.000 lei), bani care i-ar fi mai mult decat suficienti pentru realizarea scopului sau. Dintr-o greseala generata de subconstient ii adiminstreaza mosierului instarit un somnifer, acesta adoarme si Ilarie decide sa fure banii cu pricina. Dar constiinta lui nu admite acest comportament, ezita, iar intre timp, vine o familie din Turnu-Severin in compartimentul de clasa 1. Frustrat, Ilarie Magheru adoarme. Se trezeste intr-un macel generat de coliziunea acceleratului al carui calator este cu un marfar. Fuge vazand cu ochii prin noroaie si ajunge la o carciuma unde e luat drept un evadat dintr-un balamuc. Totusi, acolo este recunoscut de un fost coleg de facultate – Dr. Steflea care-i panseaza rana de la cap si il gazduieste in casa. Acolo, dimineata, dr. Magheru descopera un pachet in care sunt cei 500.000 de lei. Incearca sa isi explice cum a ajuns in posesia banilor, nu reuseste, pune totul pe seama somnabulismului de care suferea cand era copil, dar considera ca acei bani vor aduce un folos omenirii si decide sa-si continue planul cu Indiile. Dar, prin intermediul gazetelor, afla ca mosierul Matei Zavideanu fusese totodata ucis prin strangulare. Isi aminteste de un vis in care il strangula el insusi pe mosier, incepe zbuciumul launtric, iar la sfarsit, asemenea eroului lui Dostoievski din Crima si pedeapsa,Raskolnikov, decide sa se predea autoritatilor.

Finalul nu vi-l povestesc, as strica tot farmecul – se termina precum un basm – au trait fericiti pana la adanci batranesti si poate mai traiesc si azi. Oricum, lucrurile iau o turnura surprinzatoare. E pacat sa nu citesti romanul. E totodata primul roman a lui Drumes si pe mine m-a mirat ce poate crea un tanar de treizeci de ani.

Citate:

„Eram singur pe pamant, plecase toata lumea din mine, chiar eu insumi.”

„ceea ce facem pentru altii ramane intotdeauna dupa noi.”

„in evenimentele cruciale din viata noastra omul ramane singur, nimeni nu-l mai poate ajuta.”

„stia prea bine ca ne stanjeneste semenul nostru, ne sta in cale, ne incurca mersul inainte si abia asteptam sa piara, ca sa-i luam locul, daca se poate, chiar bunurile. Nu ne marturisim nici noua insine aceasta pornire hranita de egoismul cumplit care ne stapaneste, dar nu e mai putin adevarat ca ea exista si e atotputernica. Numai tatal si mama sunt pentru copiii lor straini de acest gand, dar asta e atat de putin! In schimb, copiii nutresc acest simtamant rusinos fata de parinti. Vai de sarmana fire omeneasca – cat e de plans!”

„viata e croita pentru fericiri mari si mici. Cele mari sunt rare, se intampla cand nu te astepti, sau nu se intampla deloc. Trebuie sa te multumesti cu cele mici, de fiecare zi, pe care, daca le aduni, fac mai mult decat una mare. Si pe urma, o fericire prea mare omoara omul, e nenorocire curata…”

„Moartea e dreapta, daca vine la timp, in pragul apusului, si odioasa, cand ne ia prin surprindere(…).”

„Un ideal nu se poate infaptui decat mergand pe drumul sanatos al moralitatii.”

„un criminal distruge doua vieti: una a victimei, cealalta a sa, proprie.”

„viata e mai bogata decat orice imaginatie. Toate astea le-am creat, datorita acestei forte universale care se cheama dragostea.”

„creatia nicicand nu poate trai fara viata pusa in ea.”

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s