Henryk Sienkiewicz, PRIN FOC ȘI SABIE

Profesorul de istorie din liceu ne recomanda mereu să-l citim pe Sienkiewicz. E firesc până la urmă să recomande cărți din domeniul lui de activitate.

Prin foc și sabie este în primul rând, o carte istorică. Ea descrie un episod zbuciumat din istoria Poloniei: lupta cazacilor  conduși de Bohdan Zenobi Chmielnicki (sec. XVII) de eliberare de sub dominația polono-lituaniană. Romanul nu respectă întocmai istoria, Sienkiewicz fiind acuzat de subiectivism. El este parte adevăr hiperbolizat-parte ficțiune.

Prin foc și sabie este în al doilea rând, un roman de dragoste: dragostea dintre porucinicul Jan Skrezetuski și cneaghina Helena, orfana nobilului Wasyl. Iubirea porucinicului e duală – dragoste pentru Helena și dragoste pentru prințul Wisniowiecki, neputâdu-se stabili o preeminență între cele două.

Ajutat întocmai ca Harap-Alb de trei viteji: Podbipieta, Zagloba și Wolodyjowski (care sunt viteji câți alții zece) acesta reușește să apere cu strășnicie atât țara,
cât și pe Helena, răpită în două rânduri de rivalul Bohun aflat de partea cazacilor și a lui Chmielnicki.

Romanul e greoi la început, până când cititorul se familiarizează cu numele personajelor care par imposibil de pronunțat și înțelege între cine are loc conflictul și din ce cauză.

Prin foc și sabie formează doar prima parte a unei trilogii din care fac parte și Potopul și Pan Wolodyjowski. Cei interesați de luptele cu suedezii pot citi Potopul, iar cei interesați de luptele turco-tătare pot citi Pan Wolodyjowski.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s